Estrès, emoció i gestió assertiva
Comparteix
Imprimir

Estrès, emoció i gestió assertiva
De Joan Ribalta Formador d’empresa · Psicòleg especialista en estrès i ansietat 

L'estrès pot tenir una àmplia gamma d'efectes en diferents aspectes de la nostra vida, incloent-hi la salut física, mental i emocional, així com en el nostre funcionament diari. 
Gràcies a la neurociència, cada vegada tenim més evidències que indiquen que les emocions i l'estrès estan estretament relacionats, i a més s'influeixen mútuament.

Veiem tot seguit el seu cicle bidireccional: 

Estrès emocional: Les emocions negatives desencadenen respostes d'estrès al cos, especialment si hi reaccionem de manera evitativa i/o les vivim amb intensitat. 

Això pot incloure augment en la freqüència cardíaca, respiració ràpida i superficial, i l'alliberament d'hormones de l'estrès com cortisol i adrenalina. Aquests indicadors fomenten una tensió fisiològica que, en funció del grau de consciència corporal i el com ho gestionem mentre ho experimentem, pot desencadenar en processos ansiosos (cadena de l’estrès · Hans Selye·). 

Impacte de l'estrès en les emocions: Així mateix, l'estrès sostingut pot afectar les nostres emocions i estats d’ànim. Com a conseqüència, es generen inèrcies emocionals que dificulten la presa de decisions i l'adaptació a les circumstàncies. 

Cicle de retroalimentació: Aquesta mútua influència pot fomentar sinèrgies i generar estats d’ànim sostinguts que tenen el risc de naturalitzar-se en el nostre dia a dia, tot reduint els nivells de benestar físic, mental i emocional. 

D'aquí la importància d’una gestió estrès-emoció assertiva, cuidada i continuada. Per tal de cuidar l’assertivitat de la gestió, se’ns convida a prendre consciència del que estem sentint i a augmentar la coherència corporal. 

Disposem de nombroses tècniques i estratègies per cuidar la gestió diària estrès-emoció, com per exemple: 

Mindfulness: Aquesta pràctica implica parar atenció al moment present, observant els pensaments i les emocions sense jutjar. L'atenció plena ens ajuda a reconèixer les emocions i a respondre-hi de manera més conscient.
Respiració conscient: Aquesta pràctica implica parar atenció al moment present, observant els pensaments i les emocions sense jutjar. L'atenció plena ens ajuda a reconèixer les emocions i a respondre-hi de manera més conscient.
Exercici físic: L'exercici regular ajuda a reduîr l'estrès i a millorar l'estat d'ànim, ja que augmenta la producció d'endorfines, "les hormones de la felicitat".
Establiment de límits: Aprendre a establir límits assertius en les teves relacions i activitats ajuda a protegir el propi benestar emocional i a evitar la sobrecàrrega emocional.
Comunicació assertiva: Aprendre a expressar les nostres emocions de manera clara i respectuosa ajuda a evitar conflictes i a enfortir les relacions interpersonals. 

La gestió assertiva és un procés continu. Es recomana dedicar uns minuts diaris a cuidar la nostra higiene emocional (com els que podem dedicar a la nostra higiene bucal). 
La pràctica ben cuidada fomenta l’habilitat. I l’habilitat ben cuidada fomenta la gestió assertiva. 

Per a qualsevol dubte, ampliar informació o bé començar a planificar la formació podeu contactar amb InCompany@cecot.org o al 937361110

Comparteix