5 formes per crear seguretat psicològica a l'empresa
Comparteix
Imprimir

La seguretat psicològica dins l’empresa. 
Anna Gil Formadora en habilitats i acreditada del model Insights Discovery

La seguretat psicològica és un terme originat per primera vegada al 1999 per Amy Edmundson, professora de Harvard Business. Es podria definir com “la creença compartida de que és segur assumir riscos interpersonals en l’equip, i que cap persona serà castigada o humiliada per expressar les seves idees, preguntes, preocupacions o errors”.
En unes altres paraules, l’equip es caracteritza per un ambient obert en que, les persones que en formen part, se senten capaços d'expressar la seva opinió sense sentir-se jutjats o censurats. 
Com a líders, com podem teixir la xarxa de seguretat psicològica del nostre equip? 

5 formes de crear seguretat psicològica: 

Normalitza els errors: l'error és part de l'aprenentatge i l'evolució dels equips. Enlloc de que les errades siguin una cosa a evitar o negar, crear una cultura de seguretat psicològica implica ser obert i honest amb les errades. No som infal·libles.
♦ Comparteix el micròfon: totes les veus haurien de ser escoltades, enlloc de que l’equip directiu es limiti a dir a la gent el que ha de fer.
♦ Fer brillar a la teva gent: per què les persones se sentin segures en el treball, és important pensar en com permetre donar el millor d’elles mateixes cada dia. Celebra la diversitat dels equips.
Fer que tots i totes formin part de la solució: davant d’un problema, planteja-ho com una oportunitat excel·lent de treball en equip i trobar una solució entre tots.
♦ Fer moltes preguntes: acull les preguntes i anima a les persones del teu equip a fer-se responsables d’expressar la seva opinió i a donar respostes. 

Un dels components claus d'un equip d’alt rendiment és estar psicològicament segur, simplement perquè les persones que el formen tindran la confiança necessària per a compartir les solucions més absurdes als problemes, per qüestionar la direcció que està prenent un projecte o per aixecar la mà i dir “ No ho tinc molt clar, podem parar-nos a reflexionar un moment?” 

No és fàcil ser la persona que formula les preguntes més difícils, ja que no sempre tenen bona acceptació i pot ser que no afavoreixi les perspectives laborals d’aquesta persona, però comporta coratge i valentia. Per això, hauríem d’aplaudir a aquelles persones amb el valor suficient per intentar-ho, així com als equips de mentalitat oberta que els hi permeten fer-ho.   

Com a resultat de no tenir una cultura de seguretat psicològica, és possible que es perdin oportunitats innovadores, que alguns membres de l’equip es desentenguin i que el líder se senti frustrat davant la falta d’anàlisi crític de l’equip. Fins que les coses van malament, per descomptat, que és quan tots de cop i volta es mostren més que disposats a oferir les seves crítiques. 

Què aportaria al teu equip i a la teva empresa una cultura de seguretat psicològica? Valora-ho!

Per a qualsevol dubte, ampliar informació o bé començar a planificar la formació podeu contactar amb InCompany@cecot.org o al 937361110

Comparteix