De què va això del Team Building?
Comparteix
Imprimir

De què va això del Team Building?
Per Jordi Pagès Formador especialista en RRHH

Per tal d'incrementar l’eficàcia i la productivitat de les empreses, és essencial treballar amb el conjunt de persones que conformen l’organització, i una eficaç estratègia per fer-ho és mitjançant els teambuildings. 

Però com es fa això? 

Es tracta d’activitats estructurades que es poden fer en una sala o a l’aire lliure, que acaben amb un procés de reflexió i que ajuda a les persones a conèixer-se millor i a identificar un objectiu compartit. 
El coneixement de l’altre fomenta el compromís, la seguretat i la confiança amb els vincles professionals, evitant la crítica per la crítica i fomentant l’expressió de les opinions de forma que creixi la creativitat. 

Tanmateix, no serveix qualsevol activitat per a qualsevol objectiu.  

Cal definir clarament l’objectiu per poder dissenyar una activitat àdhuc en funció d’allò en el que volem que l’equip millori. No és el mateix una activitat per millorar els resultats i la productivitat (on caldrà treballar sobre els objectius a assolir i la forma de fer-ho i els possibles entrebancs) que una altra orientada a la creativitat (on serà necessari establir uns vincles de confiança i de seguretat per a poder expressar de forma lliure les pròpies idees, sense por a la crítica). 
Així doncs, el Team Building no és una activitat per a passar-ho bé una estona amb els companys de feina, sinó que persegueix un objectiu empresarial i per tant, s’ha d’ajustar a les necessitats de l’equip per ajudar-lo a desenvolupar els recursos que necessita per millorar els seus resultats. 

Sovint se sol dir que un exemple val més que mil paraules. És per això que m'agradaria compartir amb vosaltres algunes de les experiències més significatives que he tingut com a formador de teambuildings. 

 1. L'Equip Desconegut 
Vaig treballar amb una empresa que tenia un nou equip, format per persones que pràcticament no es coneixien entre elles. L'objectiu del teambuilding va ser fomentar el coneixement mutu i incentivar la cohesió. Vam organitzar diferents activitats alineades amb aquest objectiu: com "Qui sóc jo?" perquè es presentessin; construir en grup una torre de paper, competint amb altres equips; o guiar amb els ulls tapats a un company per superar obstacles, únicament amb indicacions verbals. Al final de cada dinàmica, promovíem reflexions profundes sobre com se sentien després de l'activitat, com gestionarien les frustracions o com millorar la comunicació. Aquestes discussions van servir perquè els participants es mostressin oberts, reflexionessin i compartissin perspectives, construint així les bases d'un equip fort. 

2. L'Equip que Creia Estar Cohesionat 
En una altra ocasió, vaig organitzar un teambuilding per un equip que creia tenir una molt bona cohesió. La dinàmica va consistir en una competició amb videojocs per equips. Sorprenentment els equips es van centrar només en les habilitats dels membres més experts, oblidant la col·laboració i estratègia d'equip. Aquesta activitat va servir com a punt de partida per analitzar les seves debilitats i establir estratègies conjuntes. La conclusió més potent va ser que la formació d'un equip no té final; malgrat la bona relació entre membres, sempre hi ha espai per millorar. 

3. Definint Objectius Amb Lego Serious Play 
És un teambuilding molt interessant que vaig fer per una empresa, vaig utilitzar la metodologia del Lego Serious Play per definir els objectius d'un equip. Les activitats i reflexions es van centrar en preguntes com: "Qui sóc jo?", "Com em veuen els altres?", "Què aporto al grup?", entre d'altres. A través del joc amb Lego, vam explorar aquests temes profundament. Aquesta experiència va resultar ser una de les més gratificants per a mi, ja que ens vam enfrontar a problemes específics i, amb l'ajuda del Lego Serious Play, vam arribar a conclusions molt enriquidores. 

Aquestes experiències, entre moltes altres, m'han mostrat la força transformadora dels teambuildings quan són planificats i executats amb cura i intenció. 

Per a qualsevol dubte, ampliar informació o bé començar a planificar la formació podeu contactar amb InCompany@cecot.org o al 937361110

Comparteix