Definició dels llocs de treball amb perspectiva de gènere
Comparteix
Imprimir

Definició dels llocs de treball amb perspectiva de gènere

La perspectiva de gènere també ha arribat a l’àmbit laboral i les empreses tenen el repte d’adaptar-s’hi. Aquest article té l’objectiu d’analitzar el seu impacte en la definició dels llocs de treball.

En primer lloc, acostem-nos al concepte de “definició del lloc de treball”. Parlem del document que recull la missió, l’enquadrament, les funcions i activitats, i els resultats que s’esperen de cadascun dels llocs de treball d’una organització. La descripció del lloc de treball és clau per a una bona gestió dels recursos humans, com sigui que en facilita la planificació i afavoreix la comunicació entre els caps i els seus col·laboradors. Al mateix temps, és un element imprescindible per a la selecció de personal i la valoració de les ocupacions.

En segon lloc, parlem de la perspectiva de gènere. És a dir, de la presa en consideració de les diferències socioculturals entre les dones i els homes que permet de trobar línies d’acció per a la solució de desigualtats. Aquest concepte ha anat amarant tots els àmbits de la societat i, com dèiem a l’inici, també ho ha fet en el laboral. 

I a què ens referim, doncs, quan abordem la definició del llocs de treball amb perspectiva de gènere.
Fonamentalment, a evitar els biaixos de gènere i els estereotips a l’hora d’elaborar el document que els recull. En aquest sentit, tindrem present la naturalesa de les funcions i tasques de cada lloc de treball: (esforç físic, intel·lectual, emocional...); les condicions formatives necessàries per desenvolupar-lo; les condicions professionals per a la seva realització (aptituds, habilitats, competències...); i les condicions laborals en què s’emmarca (entorn productiu, cultura organitzacional, etc.) i hi evitarem els biaixos i els estereotips de gènere als quals hem fet referència.

 

A la Cecot, des de l’Oficina d’Igualtat et podem ajudar a una definició amb perspectiva de gènere dels llocs de treball de la teva organització. El repte d’adaptar-nos-hi és de tothom, tant d’empreses com de persones treballadores. Som-hi.

Comparteix